Wednesday, March 23, 2011

Guyz. Read This!! and Get Inspired

How to Make $1 Million Before You Graduate

by Forbes Staff
Tuesday, March 22, 2011

These entrepreneurs, interviewed by Forbes over the last three years, started launching businesses by the tender age of 9. Some of them identified problems and created companies to solve them, while others turned their hobbies into money-making ventures. Some teamed up with friends, parents and mentors; others plowed ahead on their own. To qualify for this round-up, the kids had to have cracked $1 million in revenue before college graduation and by age 22 (or be on track to do so), or had to have received funding that valued their operations at $1 million or more.


In the summer of 2008, after his high school graduation, Jason Brian started working in the marketing department of a South Florida car dealership. He knew the future of marketing was on the Web. "With half of the money, I found that I could double the results," by buying online ads and using search engine optimization techniques, he recalls. Three years later, at age 21, Brian spent "less than $10,000" of his savings to build a website that would help consumers look for cars. made money by selling customers' information to dealers and manufacturers, which could market to customers directly. Six months after launch the site attracted the attention of two entrepreneurs in Naples, Fla., who invested $250,000. The site generated $1.2 million in revenue in 2009, when Brian was 22. In 2010 it did $6 million.


In 2005, when he was 18, Joshua Dziabiak sold his first company--a Web hosting firm called Mediacatch--for north of $1 million. He bought a Mercedes (in cash) and a flat-screen TV, and used the rest to invest in other companies, including Showclix, his current venture, a website that lets performing arts centers, colleges, live music venues and other outlets sell tickets online, over the phone and at their box offices. In 2009 he raised nearly $1 million, which valued the company at $2.75 million. Showclix collects services fees (usually paid by the ticket buyer) of 7% to 15% of ticket sales. Those fees brought in $9 million last year.

In 2002, when Milun Tesovic was 16, he started a music website as a hobby, compiling lyrics to his favorite songs. Two years later he decided to turn it into a company. Today has a database of lyrics of 2 million songs; it licenses some of them, and others users post on the site for free. The company, now with 20 employees, makes money selling ads, and hit $1 million in revenue in 2007, when Tesovic was 21. Tesovic juggles work with classes at Simon Fraser University in British Columbia, Canada, where he is a business major. "For me education isn't helping me find a career," he says. "It's more about growing myself."


Twenty-year-old Daniel Gómez Iñiguez launched Solben, a company that designs and manufactures a press that extracts oil from plants to produce diesel fuel. Iñiguez began his R&D in high school. He sold to his first client for $150,000--$75,000 up front to help build the product, followed by $75,000 upon delivery. The Monterrey, Mexico, company brought in "a little over $1 million" in revenue during its first year of business. Today it employs 15 full-time staff; Iñiguez is entering his junior year of college.

Glasses Direct

When 21-year-old university student Jamie Murray Wells attempted to buy a pair of prescription eyeglasses in 2004, he had a vision for a new type of business. Nonplussed by the $300 price tag, Wells decided to leave school and funnel his $2,000 student loan into what would become Glasses Direct, a London-based online retailer. In the first year the company's revenue topped $2 million.

Note: At the time of this writing, in 2010, the company pulled in $5 million in annual revenue, employed 70 people and had raked in $34 million in venture funding.


In 2002, at the age of 14, Fraser Doherty started making jams in his parents' kitchen in Edinburgh, Scotland. By age 16 Doherty left school to work on his jams full time. SuperJam's revenue hit $1.2 million in 2009.

Note: At the time of this writing, in 2010, Doherty remained the company's only full-time employee. Based on a reasonable valuation multiple of one time revenue (jelly maker J.M. Smucker traded between 1 and 1.5 times revenue), Doherty's debt-free stake was worth between $1 million and $2 million.

In 1996 Michael Furdyk, then 16, started, an online computer magazine, in the basement of his parents' home in suburban Toronto. His site was filled with tips and advice Furdyk gleaned in online chat rooms, where he came across fellow teenager Michael Hayman. Hayman, an Australian, moved to Toronto to help build the business. Running lean, the pair bartered for website storage space and office rent. Soon was bringing in $60,000 a month in ad revenue from blue-chip clients like Microsoft.

Note: In 1999 Furdyk, Hayman and a third partner sold the site to for "over $1 million," Furdyk told Forbes in 2010


Sunday, March 20, 2011

Ego Masing-Masing....Emph...,


just a quick review. Alhamdullillah, semalam sye baru sahaja berjaya mendapat naib juara dalam pertandingan Pidato Kesenian Islam di UKM. tapi ada banyak lagi yang perlu di improve utk next tournament especially as a preparation for Pidato Antarabangsa next year.

Kini sudah pulang ke UPNM utk meneruskan perjuangan akademik. Skrg da kene full concentration on Final Exam..come..we can do it!!

Tetapi, ada satu peristiwa nak cerita yang baru sahaja berlaku tadi (kira-kira jam 12.40pm isnin 21 Mac 2011 td)..ketika tengah makan, standard la kan lps makan bual-bual n gelak2..smbil2 nak tgu makanan trun dan dicerna dalam perut. Tibe..!!... ade suara dri atas mess cadet " woi tompok..nak makan2 je la, x yah la borak-borak garu2 kepala. Ko g mintak maaf kat NC(naib canselor) skrg."..ak pn boink.. la ckit..buat pengetahuan semua, kat dalam mess cadet ni ade banner gambar NC about 10 feet high 20 feet across.. so rupenye dier suruh ak g kat dpn2 banner tu pastu jerit dpn orang ramai minta maaf kat banner tu.. hahaha...amende yang cuba ditunjukkan dengan suruh wat cm2..Maka..dengan hati yang penuih kering, ak pegi ke dpan mess betul2 depan banner besar gile tu dan buat seperti yang di surh depan khalayak orang ramai..sume orang pn boink gak...hahaha... member2 ak yang faham duk geli hati la kn gelak kat belakang..ak peduli hape..

Persoalannya, adakah tindakan itu wajar utk intake yang da jadi junior paling lame kat tempat ni..hampir 3 tahun...masuk2 sistem baru kita yang paling kecik. diorg x merase pn..haha..renung-renungkan lah..semua orang ada ego masing2...Kita layan jah..haha..x sakit mane2 pn..heee...

anyway..kalo org tanye..ak jawab je.."ko penah wat ke..hehehe"..ok la..nak kne caw dlu..ade keje ckit..



Saturday, March 19, 2011

Keindahan Hidup Berbilang Kaum


lama x bersua dalam laman ni, ketika sebenarnye saya sedang menghadiri Festival Kesenian Islam di UKM.

namun cerita menarik hari ini adalah semasa berada di Jusco Cheras Selatan td. Ketika itu saya sedang membayar tiket parking. Ditakdirkan kelihatan seorang perempuan berbangsa India ingin membayar tiket namun menghadapi masalah. Dibelakang beliau adalah seorang lelaki berbangsa Cina sedang menunggu giliran. Di kaunter saya tidak ada masalah, urusan bayaran berjalan lancar. Namun di kaunter sebelah x gerak2. Pada jangkaan saya pasti lelaki dibelakng perempuan India tersebut akan merasa marah. ....Namun, perkara sebaliknya berlaku apabila lelaki Cina itu yang umurnya agak muda telah membantu perempuan India bersama keluarganya itu sehingga urusan bayaran itu slesai.

Itulah keindahan apabila melihat satu persefahaman dalam kepelbagaian yang kita hanya boleh lihat di Malaysia. Bangga menjadi rakyat Malaysia.

Saya juga hari ini tidak kurang juga senang hati kerana telah buat meeting tghri yang sgt produktif dengan my partner for part time business - USANA Health Science. I am very happy with the business and welcome anyone who would like to join into the business.. Though we have a very busy lifestyle, but it is never impossible to achieve when u have your goals.

Esok (Ahad 19 Mac 2011), saya akan bertanding dalam pertandingan Pidato Kesenian Islam. Semoga segala usaha yang telah dibuat utk pertandingan ini membuahkan hasil.


Wan Azizul Faiz

Monday, March 14, 2011

Local Malaysian newspaper Berita Harian published a caricature in their editor's column today that depicts the popular Japanese cartoon character Ultraman as trying to outrun an incoming tsunami.

The publication has received tremendous criticisms by readers, who accuse the editors as being "inconsiderate and distasteful". Several political leaders have even stepped out and demand a public apology, to which the editors promptly made on their publication's Facebook fan page.


Friday, March 11, 2011

Kenapa perempuan kena kahwin dengan engineer?

Mengapa anda kaum perempuan perlu berkahwin dengan seorang Jurutera@Engineer berbanding graduan dari bidang Undang-Undang, Pentadbiran, Seni atau Perubatan?Disini terdapat 3 fakta kukuh yang menyokong pernyataan tersebut.

1-Kehidupan yang lebih terjamin

Seorang engineer bakal menyediakan kehidupan yang terjamin kepada anda.Pada umur 27 tahun, seorang jurutera mungkin sudah mempunyai pekerjaan yang terhormat, stabil dan mempunyai pendapatan yang tinggi untuk memiliki kereta , melabur, kehidupan yang selesa, berkahwin dan juga membeli sebuah rumah.


-Lulusan undang-undang masih bekerja sebagai apprentice di firma-firma guaman

-Sebahagian lulusan pentadbiran baru sahaja gagal dalam rancangan perniagaan mereka yang pertama

-Lulusan seni masih mencari pekerjaan

-Lulusan sekolah perubatan masih menjadi doktor pelatih di hospital-hospital

2-Kegigihan yang tinggi

Seorang teman lelaki yang bergelar engineer akan memperuntukkan jumlah masa dan usaha yang tidak terjangkau banyaknya untuk memahami anda.Ini kerana seorang engineer sangat bekerja keras untuk memahami pekerjaan mereka.Semestinya mereka akan berusaha keras untuk memahami diri anda juga seperti memahami pekerjaan mereka jika mereka percaya anda-adalah satu-satunya insan yang istimewa dalam hidup mereka.Jika mereka tidak memahami diri anda pada mulanya, mereka akan terus berusaha.Jika mereka masih tidak faham, mereka akan mencari kaedah yang tepat untuk membuatkan anda gembira.Sebagai contoh (membeli cincin berlian=satu minggu kebahagian).Jika mereka telah menemui formula rahsia tersebut, mereka akan terus mengulanginya hingga menepati hasil yang dikehendaki.

Berbeza dengan

-peguam yang akan sentiasa berdebat dengan anda

-graduan pengurusan yang akan mengawal perbelanjaan anda

-graduan seni yang akan mengubah penampilan anda

-graduan perubatan yang akan menjadikan anda seperti nurse di hospital

Sangat mudah untuk engineer menjadikan anda satu-satunya insan yang mereka sayangi dalam hidup mereka umpama anda salah satu daripada projek mereka dan mereka akan tersangkut pada anda selamanya.

3-Seorang teman lelaki yang bergelar Engineer tidak akan mengkhianati kepercayaan ana


-para peguam mungkin akan berbohong kepada anda

-seorang graduan pentadbiran mungkin akan menipu wang anda

-seorang graduan seni adalah seorang penggoda

-seorang doktor mungkin hanya melihat anda seperti seorang mayat

Teman lelaki bergelar engineer terlalu sibuk untuk mempunyai hubungan istimewa lain dan jika ada, mereka akan terlalu bodoh untuk berbohong kepada anda.Oleh itu, seorang engineer ialah the most secure boyfriend yang anda pernah temui,cukup kaya dan akan tetap mencuba untuk memahami dan menyenangkan anda, tiada masa untuk mempunyai hubungan istimewa lain dan terlalu bodoh untuk berbohong.mereka juga sangat cool berbanding orang lain.

jga tindakan anda..NI GURAUAN SEMATA-MATA


Friday, March 4, 2011

Pameran Hari Tentera Darat


Salam semua,

maaf kerana minggu ini agak bz dengan pelbagai program akademik dan program luar universiti. Mgu ini juga telah dijalankan mesyuarat pertama Majkis Perwakilan Pelajar UPNM yang sye kira berlangsung dalam keadaan yang sgt aktif dan produktif. Harapan saya semoga dapatan hasil dari mesyuarat tersebut akan take effect dengan serta merta. Banyak yang saya belajar kerana semua ahli terdiri daripada pelbagai latar belakang dan ini menggalakkan pertukaran idea yg sgt baik.

Hujung mgu ni iaitu pada esok hari (5 dan 6 Mac) akan diadakan pameran terbuka oleh Tentera Darat Malaysia yang untuk pengetahuan seua buat julung kalinya diadakan di negara kita.Pameran ini antara lain bertujuan untuk memberi pendedahan kepada orang awam tentang kapasiti dan aset ketenteraan semasa disamping mempromosikan kerjaya angkatan tentera negara kita.

4 Mac 2011 (Jumaat)
0900 - 2200 : Pameran statik dan promosi kerjaya TD.
1600 - 1620 : Persembahan pancaragam.
1640 - 1700 : Demonstrasi Anjing Perang.
1700 - 1715 : Pertunjukan payung terjun (Penerjunan bebas)

5 Mac 2011 (Sabtu)
0900 - 2200 : Pameran statik dan promosi kerjaya TD
0900 - 1115 : Raptai Penuh perarakan kontinjen dan aset TD
1600 - 1620 : Persembahan pancaragam
1640 - 1700 : Demonstrasi Anjing Perang
1700 - 1715 : Pertunjukan payung terjun (penerjunan bebas)
2100 - 2230 : Persembahan pentas oleh Badan Kesenian Tentera Darat (BKTD)

6 Mac 2011 (Ahad)
0855 - 0900 : Pertunjukan oleh Para Warriors Dance
0900 - 1600 : Pameran statik dan promosi kerja TD
0900 - 0950 : Perarakan kontinjen dan aset TD
0950 - 1115 : Demonstrasi kepakaran TD (Payung Terjun, Akrobatik dan Demonstrasi ULK)

Semua orang dijemput hadir untuk memeriahkan suasana.

Wan Azizul Faiz Zulkifli
Yang Dipertua
Majlis Perwakilan Pelajar